Huid- en vachtproblemen bij de hond
Huid- en vachtproblemen komen helaas veel voor bij de hond. Vaak zie ik –soms nog jonge – honden met een heel lang dierenartsdossier en waarvan de eigenaar ten einde raad is.
Wil je je hond van de jeuk afhelpen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je probeert te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is.
Mogelijke oorzaken
Huid- en vachtproblemen kunnen ontstaan als gevolg van allergieën, voedingsintoleranties, parasieten, “lekkende darmen”, hormonale problemen, auto-immuunaandoeningen, noem maar op. Een vaak onderkende oorzaak is een niet goed functionerende schildklier; dit kan tot chronische (huid)infecties leiden.
Soms komt uit onderzoek bij de dierenarts naar voren dat je hond allergisch is voor diverse soorten huisstofmijt en wellicht nog een paar pollen of andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Mooi denk je, want dan kan ik er wat aan doen. Vaak begint dan een desensibilisatiekuur waarbij je de hond injecties geeft met die stofjes waar hij allergisch voor is. In het begin lijkt de hond iets te verbeteren, maar vaak in het 2e jaar is het effect weg en lijkt je hond terug te zijn bij af. Het volgende traject, inzetten van prednison of apoquel kan dan van start gaan.
Wat is nu eigenlijk een allergie en wat doen we regulier?
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal niet een dergelijke reactie geven. Eigenlijk kun je stellen dat het immuunsysteem ontregeld is, over reageert.
Daarom wordt regulier gekozen voor corticosteroïden (prednison, dexamethason, hydrocortison en methylprednisolon) omdat die de werking van het immuunsysteem onderdrukken. Is dit niet afdoende, dan is er nog Atopica (werkzame stof: cyclosporine). Cyclosporine wordt humaan gebruikt bij orgaantransplantaties om te voorkomen dat het lichaam het getransplanteerde orgaan afstoot. Dus ook hier wordt de werking van het immuunsysteem onderdrukt. De Food and Drug Administration (FDA) in Amerika heeft inmiddels een 17-tal pagina’s verzameld met bijwerkingen van Atopica. Deze bijwerkingen gaan van diarree, braken, jeuk (!) tot aan convulsies, kanker en sterfte.
Sinds een aantal jaar is er een nieuw medicijn op de markt, Apoquel (werkzame stof: oclacitinib). In de bijsluiter staat vermeld:
“Oclacitinib moduleert het immuun system en kan de gevoeligheid voor infectie verhogen en de neoplastische condities verergeren. Honden die Apoquel tabletten krijgen dienen daarom te worden gecontroleerd op de ontwikkeling van infecties en neoplasiёn.”
Neoplasie betekent ‘nieuwvorming’ en omvat zowel goed- als kwaadaardige tumoren. In de geneeskunde wordt dit woord vaak gebruikt i.p.v. het woord kanker.
Apoquel tast kinases aan. Kinases is een verzamelnaam voor een groep enzymen die belangrijk zijn in de communicatie tussen cellen en van essentieel belang om onderscheid te kunnen maken tussen goede en foute cellen. Functioneren deze enzymen goed, dan worden foute cellen vernietigd voordat ze zich tot een tumor of tot kanker hebben kunnen ontwikkelen.
Wil je de bijsluiter van Apoquel zelf lezen, klik dan hier.
Misschien denk je na het lezen van de bijsluiter dat het allemaal nog wel meevalt, gezien de testresultaten. Maar let op: de eerste testresultaten gaan over een periode van 7 dagen. De 2e testresultaten gaan over een periode van 30 dagen. Eigenlijk niets dus.. Niemand weet wat er gebeurt wanneer je de Apoquel voor langere termijn aan je hond geeft. Alhoewel….
Sue Armstrong, een gerenommeerde Britse dierenarts/homeopaat heeft in haar praktijk nieuwe en heel agressieve kankersoorten zien ontstaan bij honden die Apoquel hebben gebruikt.
Wat ik nog niet genoemd heb in de reguliere aanpak is het gebruik van hormoonzalf en shampoos. Ook hiervoor geldt; je haalt er de oorzaak van het probleem niet mee weg en vaak zitten er stoffen in die de hondenhuid (verder) kunnen beschadigen en/of voor een verstoring zorgen op het hormonale vlak.
Homeopathische kijk / aanpak.
Wanneer je hond veel krabt, bijt en/of likt dan gaat de beschermende huidbarrière stuk. Bacteriën en schimmels kunnen zich dan in de kapotte huid manifesteren. Wanneer de dierenarts de huid wil testen op de aanwezigheid van bacteriën, dan weet je eigenlijk al van te voren dat het bingo is.
Het is belangrijk om deze huidbarrière te herstellen. Dit kan op 2 manieren; van buitenaf en van binnenuit. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste, want dan werk je aan een oorzaak. Kies b.v. voor een goede kwaliteit – zuivere – krillolie. Wil je de huid van buitenaf ondersteunen, dan zou je kunnen kiezen voor b.v. Dermoscent bio balm. Let wel: alleen de huid zalven zonder iets aan de onderliggende oorzaak te doen, lost niets op. Sterker nog, je zou het probleem erger kunnen maken door de klacht van de huid weg te halen en naar een dieper liggend niveau te verdrijven.
Ook homeopathisch gezien is het belangrijk om te kijken naar de mogelijk oorzaak van de huidproblemen. Zijn de problemen ontstaan vanuit een allergie, dan is er sprake van een overgevoelig immuunsysteem en zul je daaraan moeten werken. Is er sprake van een voedselintolerantie, dan is het logisch om de voeding van jouw hond onder de loep te nemen. Overigens… ook bij een allergie voor huisstofmijten is voeding belangrijk. Geef je je hond bijvoorbeeld brokken, dan is de kans heel groot dat daar ook huisstofmijten in zitten. Met name in het laatste restje in de zak.
En wist je dat er nu ook al hypoallergene voeding op de markt is met insecten?? Jawel! Maar wist je dat er naast insecten ook gevogeltelever en pluimveevet in zit? En o ja, aardappel als hoofdbestanddeel. Aardappel is familie van de nachtschade en daarom niet geschikt als voeding voor je hond. Kijk dus goed naar de ingrediëntenlijst wanneer voor jouw dier een zak hypoallergene voeding wordt geadviseerd.
Vaak reageren honden op gluten in voeding of reageren ze op kip of rund. Dit laatste vanwege het feit dat vaccins voor dieren worden gekweekt op cellen van kippen en kalveren. Deze cellen worden dan via het vaccin als lichaamsvreemd eiwit op een onnatuurlijke manier in jouw hond of kat gebracht en dit kan al genoeg zijn voor een voedselintolerantie voor rund en/of kip. Belangrijk dus om te kijken naar een mogelijke relatie tussen vaccinaties en het ontstaan van de klacht.
Verder: probeer zo veel mogelijk toxische stoffen te vermijden: dus alleen ontwormen wanneer het echt nodig is en niet preventief tegen vlooien en/of teken behandelen met de bekende pipetten of pillen. Hoe meer toxische stoffen je hond te verduren krijgt (hier vallen ook de synthetische shampoos onder), hoe meer zijn natuurlijke weerstand verstoord raakt.
Ik kan nog eindeloos doorgaan over dit onderwerp omdat het zo’n groot probleem is en vaak zo lastig om te behandelen. Ook hiervoor geldt: kies je voor een homeopathische aanpak, dan kies je voor een individuele aanpak.
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?
Wil je dat ik met je meekijk naar mogelijke achterliggende oorzaken of dat ik jouw dier help m.b.v. klassieke homeopathie, neem dan contact met mij op.
[maxbutton id=”1″ ]