Natuurlijk gezond

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE:

Neem contact op

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie is erop gericht jouw gezondheid te bevorderen of om ziekteprocessen te herstellen.

Voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in jouw lichaam. Deze stoffen werken onderling op elkaar in en beïnvloeden elkaars werking. Ze zorgen er onder andere voor dat je energie krijgt, dat jouw organen goed kunnen functioneren en dat je lichaam zich kan herstellen. Je biologische machine functioneert alleen goed als je de juiste (combinatie van) voedingsstoffen binnenkrijgt. Door onze huidige manier van het produceren van voeding (denk maar eens aan de bio-industrie en het gebruik van bestrijdingsmiddelen) bevat het voedsel dat we eten vaak onvoldoende of zelfs belastende voedingsstoffen. Daarnaast leiden we veelal een zittend bestaan en wordt dat wat je eet lang niet altijd ‘opgebruikt’ maar opgeslagen als vet. Zo kan er op den duur een onbalans ontstaan en kunnen allerlei fysieke processen niet meer optimaal plaatsvinden. Raakt één systeem uit balans, dan heeft dat vaak gevolgen voor andere systemen zodat je een instortend kaartenhuis-effect krijgt. En omdat dit een proces kan zijn dat jaren duurt, leg je vaak niet een verband met voeding en leefstijl. Je eet immers al jaren ‘gezond’. Maar wat is nu eigenlijk gezond voedsel en wat is een voor jou geschikte leefstijl?

Als orthomoleculair therapeut kijk ik naar hoe ons menselijk lichaam is gebouwd, hoe onze organen functioneren en wat er voor nodig is om ze goed te laten functioneren. De basis hiervan is gezonde voeding en daar versta ik onder ‘voeding waarvoor jouw lichaam is gemaakt’. Daarnaast is leefstijl heel belangrijk. Als bewegen lastig is door bijvoorbeeld overgewicht of pijn, dan kijk ik naar wat nog wel mogelijk is. Dus denk niet meteen aan de sportschool, maar soms zijn simpele armoefeningen zittend in je stoel een goed uitgangspunt.

Is aanpassing van voeding alleen niet voldoende, dan kunnen voedingssupplementen nodig zijn om jouw herstelproces te ondersteunen. Ik adviseer supplementen van goede kwaliteit. Supplementen -dit zijn in feite geconcentreerde voedingsstoffen- moeten aan veel eisen voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld lichaamseigen, bio-actieve stoffen bevatten, en geen synthetische middelen of vulmiddelen.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Wil je direct persoonlijk contact, pak dan je telefoon en bel 06-19180248.

Voor wie is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde kan helpen bij (chronische) klachten, maar kan ook preventief worden ingezet. Veel voorkomende klachten die met orthomoleculaire therapie kunnen verbeteren zijn hieronder beschreven.

Bewegen

Orthomoleculaire therapie helpt onder andere bij reuma, artrose, fybromyalgie, osteoporose en andere gewrichtsklachten (jicht). Maar denk ook aan sporters (zweepslag, tenniselleboog, enz.).

Organen

Hierbij kan je denken aan overgewicht, astma, huidklachten (eczeem), insulineresistentie/diabetes, hart- en vaatziektes en spijsverteringsklachten. Orthomoleculaire therapie kan klachten verminderen bij blaasontsteking, schildklierproblemen en hormonale problemen (PCOS, dysmenorroe).

Preventie & ondersteuning

Gevoelens als vermoeidheid en depressie kunnen mede ontstaan uit een tekort aan de juiste voedingsstoffen. Orthomoleculaire therapie geeft je hier inzicht in en kijkt naar de oorzaken.

Onbegrepen klachten

Soms heb je klachten waarvoor je al jaren bij een arts loopt maar voor jouw gevoel geen stap verder komt. Uit bloedonderzoek komt niets naar voren maar ondertussen voel jij je niet goed. Ben je lusteloos, heb je weinig energie, heb je dan weer hier en dan weer daar pijn. Lukt het maar niet om af te vallen of wordt je haar dunner. Zucht.. En hoe erg is het dan als je hoort dat de klacht ’tussen je oren zit’. Vaak zit die klacht helemaal niet tussen je oren maar is het heel goed uit te leggen waar het vandaan komt en -beter nog- hoe je je weer lekker in je vel kan gaan voelen.

Behandeling orthomoleculaire therapie

Samen met jou ga ik een tijdlijn maken van jouw leven. Zodat duidelijk wordt wanneer en waar de klachten zijn ontstaan (in welk orgaansysteem) en waardoor. Ik zal je ook uitleggen hoe de verstoring op fysiek of mentaal niveau heeft kunnen plaatsvinden. Soms zijn dit moeilijke gesprekken, alleen al omdat er veel emoties los kunnen komen omdat je gehoord wordt, er naar je geluisterd wordt en alles wat je vertelt serieus genomen wordt. Uit ervaring weet ik dat het soms fijn kan zijn je aandacht dan even op iets anders te richten of je getroost te voelen door de nabijheid van een dier. Even iets zachts aaien, even een kop op je schoot. Dat kan. Als jij je er fijn bij voelt, kan ik één van mijn teamleden erbij halen (of allebei, wat jij wil!). En heb je helemaal niets met dieren, voel je dan getroost door mij.

Heb ik jouw levenslijn helder in kaart, dan krijg je van mij een op maat gemaakt advies. Dit advies bestaat uit een persoonlijk voedings- en bewegingsplan eventueel aangevuld met supplementen. En natuurlijk laat ik je dan niet los.. We houden regelmatig contact zodat ik jouw pad naar herstel kan volgen.

Over het algemeen plannen we 3 tot 4 weken na het eerste consult een vervolgconsult. Ik hoor dan graag hoe het met je gaat, waar je tegen aan loopt, praktische dingen. Het behandelplan wordt aan de hand hiervan ongewijzigd voortgezet of aangepast. De duur van een vervolgconsult is meestal een half uur. Heb je tussentijds een vraag, dan kan je uiteraard altijd even een belafspraak inplannen.

Het doel van mijn behandeling is jou weer lekker in je vel te laten zitten met een toename van energie en een verhoogde stressbestendigheid.