Noor, jonge herder met polyartritis

Bij mij in de praktijk kwam Noor, een jonge herder van november 2019. De eigenaresse vroeg mijn hulp vanwege de immuungemedieerde polyartritis waarvoor Noor al een paar keer bij de dierenarts was geweest.

Maag- en Darmklachten

Als ik het (88 pagina’s) tellend dossier van de behandelend dierenarts(en) doorlees, valt mij op dat Noor al heel jong last heeft van maag/darmklachten. Ze blijft moeilijk op gewicht, ontlasting als koeienmest en eten gaat steeds moeizamer.

Zwelling gewrichten

In april 2021 heeft ze een week lang gebraakt en moet haar eten met een lepel gevoerd worden. Ze is heel sloom, wil niets en heeft een temperatuur van 39.6. Diezelfde maand heeft Noor ineens verdikte gewrichten; polsen, hakken en ook rondom een paar tenen is er sprake van zwelling en warmte.Ondanks de medicatie (prednoral) die Noor hiervoor krijgt, heeft ze meerdere keren een terugval en zwellen haar gewrichten op. In augustus van dat jaar krijgt ze weer last van spuitpoep en wil ze niet meer eten.

Mycofenolaat

Eind december 2021 wordt ze op andere medicatie gezet; mycofenolaat. Dit medicijn voor gebruik bij mensen wordt normaal gesproken voorgeschreven om afstoting na transplantaties te voorkomen. Ongeveer een week na de start van dit medicijn is Noor op de wekelijkse hondenschooltraining (haar uitje ondanks fysieke ellende) niet te handhaven; ze is agressief naar andere honden toe en helemaal hyper. Ze lijkt daarbij last van haar buik te hebben.

De medicatie die ze op dat moment heeft, bestaat uit omeprazol (een maagbeschermer), prednoral en mycofenolaat. Over mycofenolaat vind ik het volgende op internet: handschoenen dragen bij toediening, de capsules niet openen, vermijd contact met huid, speeksel en uitwerpselen van de hond, handen goed wassen na toediening of schoonmaken van uitwerpselen, aaien zoveel mogelijk beperken en voorkom dat de hond mensen likt.

Omdat de capsules van 250 mg niet meer beschikbaar zijn, moet de eigenaresse de tabletten van 500 mg daarom in tweeën breken (wat officieel niet is toegestaan). Ondertussen gaat het qua maag/darmklachten niet beter met Noor; ze heeft bijna geen eetlust en regelmatig periodes met spuitpoep en braken. Haar ontlasting heeft een ‘rare, chemische geur’. Verder is ze heel erg sloom.

Hoofdprobleem

Het grootste probleem van Noor is m.i. niet de polyartritis. Die heeft m.i. kunnen ontstaan door het al op heel jonge leeftijd ontsporen van haar immuunsysteem. Wanneer een organisme niet in balans is, laat het een klacht zien. Het is een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. In feite zou je dan moeten kijken naar de oorzaak van die onbalans en vervolgens moeten werken aan het herstel. Wat er helaas vaak gebeurt, is dat een klacht wordt onderdrukt. Zo wordt er een diarreeremmer gegeven bij diarree. Of er wordt een wormmiddel gegeven uit voorzorg. Doe je op deze manier iets aan de oorzaak van de onbalans? Nee. In feite zorg je op deze manier juist voor het vergroten van de onbalans.

Hoe nu verder?

De eigenaresse gaat met de internist overleggen hoe ze de mycofenolaat kan afbouwen. Deze is het hier niet mee eens. De eigen dierenarts begrijpt de eigenaresse gelukkig wel en zij zijn bereid mee te denken. De dierenarts stuurt een afbouwschema van de mycofenolaat, waarmee ook de omeprazol kan worden afgebouwd. Eind oktober 2023 start de eigenaresse met mijn voedingsadviezen en supplementen ter ondersteuning.

Een maand later laat Noor een dip zien in de zin van spugen. Ze heeft en houdt wel haar energie. Hierop adviseer ik homeopathische middelen toe te voegen aan de behandeling van Noor. De dag na aanvang van deze middelen laat ze een goede reactie zien; ze eet haar (nieuwe) eten weer met smaak en het braken stopt.

Op 11 januari 2024 zijn de mycofenolaat en de omeprazol in zijn geheel afgebouwd. Op 14 januari laat Noor een paar gezwollen lymfeklieren zien, beiderzijds aan de onderkant van haar kaak. Verder laat ze geen symptomen zien; haar gewrichten blijven mooi droog en haar temperatuur is normaal. Hierop adviseer ik andere homeopathische middelen om haar te ondersteunen in dit proces.

Op 8 februari laat de eigenaresse weten dat Noor goed eet en drinkt en steeds meer groenten erbij eet zonder dat dit klachten geeft. Ze krijgt glans terug in haar vacht, is erg vrolijk en speelt weer graag.

Nu, ± 7 maanden na aanvang van de behandeling, gaat het goed met Noor. Ze heeft al die tijd geen terugval meer gehad. Ze zit goed in haar vel en geniet van het leven.

Reflectie

Voor mij is dit een heel mooi voorbeeld van kijken waar een probleem vandaan komt en die oorzaak aanpakken. En het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen 2 disciplines. Want de dierenarts durfde het aan om de mycofenolaat af te bouwen.

Love my job!

Marielle