Vaccinatie 3.0
Hoewel er steeds meer in het nieuws komt onder andere door social media – met dank aan groepen als “Is Bravecto veilig”, “Vaccinatie Lepto L4 – onze ervaring” en “Titeren met VacciCheck” is er bij een groot deel van de mensen (nog) niet het besef dat vaccineren mág, niet moét.
Het wordt nog eens bemoeilijkt door de teksten die sommige dierenartsen op hun website plaatsen:
“Uw hond krijgt automatisch tijdens de jaarlijkse vaccinatie dit nieuwe vaccin. Het enige wat voor u verandert, is dat deze vaccinatie na 4 weken eenmaal herhaald moet worden om volledige bescherming te verkrijgen tegen deze twee nieuwe varianten. Als uw hond eenmaal de basisvaccinatie bestaande uit 2 injecties gehad heeft volstaat in het vervolg een eenmalige herhaling elke 12 maanden.“
Nobivac L4
Dit stuk gaat over de L4, een vaccin dat veel bijwerkingen kent. Lees je de tekst van de dierenarts goed, dan kun je eruit opmaken dat:
a) een jaarlijkse vaccinatie heel vanzelfsprekend is.
b) jij als eigenaar voor de cocktail komt en er zo maar een L4 gezet wordt.
c) er slechts 4 ziekmakende bacteriën zijn die je hond kunnen besmetten met Weil
d) je hond na de nieuwe L4 volledig beschermd is.
e) een al risicovolle vaccinatie prima gelijktijdig met een cocktail gegeven kan worden.
Voor de duidelijkheid:
ad a) jaarlijks vaccineren hoeft al lang niet meer. Daarnaast is vaccineren van je dieren niet verplicht in Nederland maar een vrije keuze.
ad b) het zou toch fijn zijn als een dierenarts jou de vraag stelt of je jouw hond wilt laten enten met de L4.
ad c) er zijn er wel 12.
ad d) het vaccin biedt geen 100% bescherming maar dient slechts “ter vermindering van infectie”
ad e) lees eens mijn artikel over Rabiës.
David tegen Goliath.
Waar gaat dit mis? Deze dierenarts heeft maar liefst 3,2 k likes op zijn facebookpagina!! Vergeef me als ik het mis heb, maar volgens mij staat die k voor x1000. En dit is dan nog maar een stuk tekst van de site van 1 dierenarts.
Diereigenaren zonder FB of FB’ers die niet bekend zijn met de bovengenoemde groepen (geloof mij, ze zijn er) en die onlangs naar Radar hebben gekeken, zijn zich wellicht bewust geworden over het product Bravecto. Hopelijk is dit het resultaat: “ook al is het misschien niet bewezen, we kunnen het maar beter niet meer gebruiken”. Er zal -logisch- geen kwartje vallen dat vaccinaties niet verplicht zijn. Ik zeg “logisch” want er is ook helemaal geen verband tussen Bravecto en vaccinaties maar van allebei zou het zo mooi zijn als mensen zich bewust worden van wat mag en wat moét. Voor beide geldt: niets moet.
Hond met epilepsie titeren.
Ik dwaal weer af. Een ander praktijkvoorbeeld: een hond met epilepsie. Hiervan zegt de dierenarts tegen de eigenaar dat zij hun hond moeten laten titeren. Waarom zul je denken? Er mogen toch alleen gezonde dieren gevaccineerd worden? Precies! Maar deze dierenarts heeft het niet over vaccineren maar over titeren. Maakt dat het minder erg? Nee, want waarom zou je een hond die je toch niet laat vaccineren titeren? Ik kan 1 reden bedenken en dat is dat je als eigenaar misschien wilt weten of je hond voldoende bescherming heeft. Maar dit advies kwam van de dierenarts en er was geen vraag van de eigenaar zelf.
De dierenarts wilde titeren zodat hij – en nu komt het – de hond goed kon behandelen voor het geval hij ziek werd! Aaaah, nu komt de aap uit de mouw! Een aap die ik totaal niet snap, maar als jij het wel snapt dan houd ik me graag aanbevolen. Het klinkt mij eerder als “een verdienmodelletje” in de oren.
Dus, zeg jij het maar. Wat kan ik doen om meer mensen te bereiken?? Hoewel ik lekker op streef ben met mijn 250+ likes kan ik nog nét niet tippen aan die 3,2k van de dierenarts, die -als kers op de taart- ook nog eens ISO gecertificeerd is.
Jij leest dit bericht tot en met hier, dus jij bent je er al bewust van. Daarom mijn vraag aan jou: help mee in de strijd van de bewustwording en deel dit bericht zo veel mogelijk en like vooral mijn pagina zodat je op de hoogte blijft van meer nieuws en voorbeelden uit de praktijk.
Medicatie (Bravecto, L4, enz.) en het zelfherstellend vermogen 1.0
vaccinatie en het zelfherstellend vermogen 2.0