Darmmicrobioom consulent (Medivere)

Het nieuwe jaar is begonnen! Tijd voor nieuws: naast alles wat ik al doe, ben ik Medivere consulent.

Thuistest ontlastingsonderzoek

Medivere levert medische informatie en laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd. En de zelftesten zijn direct beschikbaar voor jou als klant/patiënt.

Als je zelf bijvoorbeeld een ontlastingsonderzoek aanvraagt via je huisarts, dan wordt er veelal een beknopt onderzoek gedaan. En uiteindelijk weet je niet veel meer dan vóór dat onderzoek, zeker als je dit hebt aangevraagd omdat je al langere tijd rondloopt met klachten op het gebied van je spijsvertering.

In dat soort gevallen kan het heel waardevol zijn om een uitgebreid ontlastingsonderzoek te laten doen. Je krijgt dan inzicht in hoe het ervoor staat met je darmgezondheid; is je darmmicrobioom mooi in balans of zijn er bepaalde groepen van bacteriën die de meerderheid (dreigen te) hebben waardoor je risico loopt op bepaalde aandoeningen. Je krijgt als de uitslag bekend is, een uitgebreide PDF met heel veel informatie en als consulent kan ik je helpen deze uitslag goed te interpreteren. En als jij dat wil, kunnen we vervolgens samen aan de slag om jouw darmgezondheid te optimaliseren.

Ook als je geen klachten hebt, kan zo’n uitgebreid onderzoek verhelderend werken. Zeker nu er zo veel dieetvormen zijn (denk aan: glutenvrij, koolhydraatarm, veganistisch (als je dit onder ‘dieet’ schaart), enz.) is het belangrijk om te kijken hoe het staat met de diversiteit van je darmmicrobioom.

Leverpaspoort (DNA)

En sta je bijvoorbeeld voor een medisch traject waarbij je veel medicatie voorgeschreven krijgt, dan is het raadzaam om een zogenaamd leverpaspoort aan te vragen. Dit leverpaspoort geeft je inzicht in hoe jouw lever werkt. Het brengt in kaart op welke medicijnen, kruiden, voedingssupplementen of -stoffen jij mogelijk afwijkend gaat reageren. Daarbij zie je bovendien welke enzymen hierbij een rol spelen. Stel dat medicijn A wordt afgebroken door enzym X en je wil daarnaast een supplement innemen dat ook wordt afgebroken door enzym X, dan kan je je afvragen of je niet beter een ander supplement kan innemen dat niet hetzelfde enzym belast. Het gaat er om dat je zo min mogelijk last gaat krijgen van bijwerkingen en dit paspoort kan daar heel verhelderend over zijn en je handvaten geven om in overleg te gaan met je behandelend arts of orthomoleculair therapeut.

Ook zonder een medisch traject is een leverpaspoort waardevol; het geeft inzicht in veel biologische processen en kan je op weg helpen naar een betere gezondheid.

Ik ben oprecht van mening dat het darmmicrobioom een zeer goed meetinstrument is van jouw gezondheid en van dat van onze dieren.

Laboratorium voor honden/katten

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een laboratorium dat dit soort onderzoeken uitvoert bij honden en katten. In mijn praktijk zie ik heel veel dieren waarbij klachten (denk aan maag-/darmklachten, jeuk, allergische reacties, oorontstekingen, blaasproblemen) onderdrukt worden en na verloop van korte tijd al op de prednison komen te staan. Soms wordt er een allergietest gedaan en een desensibilisatietraject gestart, maar het is jammer dat er niet tegelijkertijd gewerkt wordt aan herstel van de darmgezondheid. Doe je daar niets aan, dan is de kans groot dat een dier een allergie of intolerantie ontwikkelt voor een ander stofje. Dan kan je toch beter het probleem bij de bron aanpakken en op die manier werken aan herstel?

Een uitgebreid darmonderzoek kost veel geld, dat is waar. Aan de andere kant kan je direct starten met de aanpak van het probleem zonder dat je eerst heel veel geld kwijt bent aan andere langdurende trajecten die meestal niet tot een echte, langdurige, verbetering leiden.

Het ontlastingsonderzoek bij honden en katten gebeurt niet via Medivere maar bij een laboratorium in Duitsland. Ook hier kan ik je helpen de uitslag van het onderzoek goed te interpreteren en advies geven wat je kan doen om de gezondheid van je dier te optimaliseren.

Marielle

https://medivere.nl

https://www.enterosan-vet.de