Feline Chronic Gingivitis & Stomatitis (FCGS)

Voor het tijdschrift Complement mocht ik samen met mijn collega Anne-Marie Rodenburg een artikel schrijven over Feline Chronic Gingivitis en Stomatitis (FCGS). In de zomer-editie van Complement wordt uitleg gegeven over de ziekte zelf. Wij zijn in ons artikel dieper ingegaan op hoe wij als homeopaat er naar kijken. Om je even een beeld te geven van wat FCGS nu precies is, volgt een korte uitleg.

FCGS, ook wel Feline causale gingivostomatitis genoemd, is een telkens terugkerende slijmvliesontsteking in de mond van de kat. Er zijn 3 ontstekingsvarianten die “los” kunnen voorkomen maar in ernstige gevallen kan een combinatie van 2 of zelfs alle 3 de varianten optreden:

  1. Gingivitis (ontsteking van het tandvlees)
  2. Stomatitis (ontsteking van het wangslijmvlies)
  3. Pharyngitis (ontsteking achter in de mondholte)

1. Gingivitis

Bij gingivitis is het tandvlees rood, gezwollen en bloedt het snel. Als gevolg van de ontsteking – waarbij de kat enorm uit z’n mond kan gaan ruiken – kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en tandwortels zichtbaar worden. Wanneer de ontsteking zo ver gevorderd is dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt, spreekt men van paradontitis.

2. Stomatitis

Wangslijmvlies kan ontstoken raken door ophoping van tandsteen op het gebit. Dit kan plaatselijk zijn; daar waar er veel tandsteen is. Spreek je echter over stomatitis als onderdeel van het FCGS-complex dan zie je dat de ontsteking zich uitbreidt over een groot deel van het slijmvlies van de wang.

3. Pharyngitis

Wanneer er sprake is van pharyngitis dan is het slijmvlies achter in de mondholte ontstoken. Met name het zachte gehemelte en het slijmvlies tussen boven- en onderkaak achter in de bek kunnen ontstoken raken. Dit proces is erg pijnlijk voor de kat en vaak stoppen ze daarom met eten.

Wanneer alle 3 de varianten tegelijkertijd optreden, dan spreek je van FCGS. Zijn één of twee van de ‘losse’ varianten ernstig genoeg, dan wordt vaak ook al de diagnose FCGS gesteld door de dierenarts.

Tot zo ver in het kort wat FCGS is. Wil je meer hierover weten, zorg dan dat je de zomer-editie van Complement in huis haalt: http://tijdschrift-complement.nl

Hieronder vind je de link naar ons artikel. Veel leesplezier!

Liken & delen: ja graag 🙂

Artikel-FCGS-Complement