Halsband of hondenharnas (hondentuig)?

 

Wellicht weet je het allang, maar wandelen aan een halsband is niet zo goed voor je hond. In de nek van een hond bevindt zich kwetsbaar weefsel als de luchtpijp en schildklier. Je kunt je voorstellen dat als je hond continue loopt te trekken aan de lijn, er ook continue druk staat op deze kwetsbare weefsels. Dit kan leiden tot diverse klachten. Maar ook wanneer je hond keurig naast je loopt en niet trekt, houd je een risico wanneer je kiest voor een halsband. Er kan altijd een situatie zijn waarin je hond ineens van je vandaan wil springen en jij dit wil voorkomen. Eén plotselinge ruk aan de lijn kan al leiden tot beschadiging van weefsel. Dit zul je meestal niet meteen merken, maar in mijn praktijk zie ik meerdere volwassen honden met schildklierproblemen en bij navraag blijken ze allemaal aan een halsband te lopen. Toeval?

Anders Halgren, een Zweedse gedragstherapeut, heeft in 1992 een chiropractisch onderzoek verricht onder honden. Hij bood hondeneigenaren een gratis chiropractisch onderzoek aan in ruil voor hun vrijwillige deelname. Alle 400 honden die meededen werden goed verzorgd door hun eigenaren.

Bij maar liefst 63% van deze 400 honden (=252) werden nek- en rugproblemen waargenomen en  65% van deze 252 honden (= 163) bleek gedragsproblemen te hebben. Van de honden met nekproblemen had 91% wel eens een ruk gehad aan de riem of aan de riem getrokken (halsband). Bij honden die uitvielen aan de riem had maar liefst 78% ruggengraat afwijkingen (ik heb hier helaas geen aantal van kunnen vinden). Van dergelijke afwijkingen wordt verondersteld dat ze tot irritatie leiden, die vaak geuit wordt in stress reacties, agressie of angst.

Het onderzoek van Halgren kijkt ‘slechts’ naar nek- en rugproblemen op het gebied van wervels, dus niet naar organen of zachte weefsels, maar je kunt je misschien wel voorstellen wat de impact kan zijn van (plotselinge) druk op een halsband.

Kies daarom altijd voor een goed passend tuig. Tegenwoordig zie je bij veel dierenwinkels maar ook in tuincentra tuigen hangen in allerlei soorten en maten. Hoe stoerder hoe beter lijkt het wel. En wil je het met naam van je hond erop of zonder?

Waar je ook voor kiest, zorg dat het tuig goed past. Een goed passend tuig geeft geen druk op de huid en snijdt niet in de huid, geeft een goede bewegingsvrijheid maar zonder dat de hond uit het tuig kan ontsnappen. Let er ook op waar je hond zichzelf prettig bij voelt; als je hond echt in het tuigje moet stappen, kan dat soms al weerstand geven. Er zijn tuigen die je op meerdere punten kunt losmaken zodat om- en afdoen geen enkele moeite kost voor jou en je dier. Heb je een tuig gepast in de winkel, vraag dan altijd even of je jouw hond er (kort) aangelijnd mee kan laten lopen zodat je ook kan zien hoe het tuig blijft zitten in beweging.

Voor onze snelgroeiende puber Jack van bijna 6 maanden was het lastig om een goed passend tuig te vinden. En juist bij jonge honden vind ik het zo belangrijk om geen halsband om te doen omdat zij nou eenmaal niet ineens keurig netjes naast je lopen aan de riem, althans… de onze niet ;-), en hun nek helemaal kwetsbaar is vanwege hun bespiering die nog volop in ontwikkeling is.

De eerste periode heeft Jack in een Perfect Fleece gelopen en nu heeft hij een Percet Fit harnas, in maatje L/XL.. dat belooft wat!

Marielle