Hitteplan? Keep it cool

Hitteplan zegt: drink voldoende water. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee en wat is nu goed voor je?

 1. Drink alleen water als je dorst hebt
  Water drinken tegen uitdroging is een methode die helaas niet werkt; heeft je lichaam het water op dit moment niet nodig dan moeten verschillende organen weer energie verbruiken om het overtollige water uit te scheiden. Wat er gebeurt is dat je dan vaker moet plassen. Het is goed om bij dorst te drinken tot je verzadigt bent. Je merkt dat doordat het moeite gaat kosten om het water door te slikken.
  Alleen zo kan de hypothalamus -je dorstcentrum in de hersenen- jou vertellen dat je genoeg gedronken hebt.
  Vervolgens drink je niets meer tot je weer dorst krijgt en dan alleen weer tot je verzadigt bent.
  Op die manier drink je nooit teveel maar ook nooit te weinig water.
 2. Neem geen koude douche maar lauw of lauw/warm
  Vaak lees je dat je bij dit warme weer een koude douche moet nemen om af te koelen.
  Wanneer je dat doet, wil je lichaam de koude compenseren door je verbranding te verhogen en daardoor stijgt ook je lichaamstemperatuur. Met als gevolg dat je het alleen maar nog warmer krijgt. Na een lauwe of lauw/warme douche droog je je niet meteen helemaal af maar laat je het water verdampen op je huid door b.v. even buiten rond te lopen. Dit proces onttrekt warmte aan je lichaam.
 3. Koud water op je handpalmen.
  De meeste warme voeren we af via onze handen. Houd daarom regelmatig je handpalmen onder een koude straal water. Of neem een teiltje gevuld met koud water (eventueel met wat ijs) en houd daar je handen in. Dit heeft een verkoelend effect op je hele lichaam.
 4. Vochtverlies door zweten.
  Wanneer je veel vocht verlies door transpiratie – dit is een manier van het lichaam om via verdamping af te koelen – verlies je water en electrolyten. Heb je voortdurend dorst, dan heb je misschien wel een zouttekort. Je kan dan een glas water drinken met een mespuntje himalaya zout. Je kan ook kokoswater drinken; dit vult op een natuurlijke manier je electrolyten bij. Hetzelfde doen isotone sportdrankjes ook, maar die bevatten heel veel suiker dus beter is het om kokoswater te drinken.

En geniet! En heb je dieren, zorg dan ook goed voor je viervoeter of je gevleugelde vriend. Hier vind je enkele tips: