Hond met (ontstoken) talgbulten

In februari 2022 komt Dwergschnauzer Luka bij mij in de praktijk. Zijn probleem: een vervelende, open, talgbult ter hoogte van zijn schouderbladen die maar niet dicht wilde. Hij heeft meerdere talgbulten op zijn rug en de eigenaar heeft die vervolgens door de dierenarts laten laseren. De bult tussen zijn schouderbladen is daarbij echter open gegaan (augustus 2021) en geneest niet meer. De bult is open en er komt vocht uit.

Luka, nu 12 jaar, heeft al talgbulten vanaf zijn 2e levensjaar. Hij heeft altijd een droge huid gehad met veel schilfers en regelmatig last van zijn anaalklieren. De meeste bulten zijn d.m.v. laser verwijderd; sommige zijn echt weg maar er zijn er ook bij die heel hard zijn geworden na het laseren. En dan die ene grote bult die maar niet dicht wil. Luka zelf vindt het ook heel vervelend; hij komt telkens bij zijn vrouwtje zitten in de hoop dat ze de bult schoon- en droogmaakt.

Voeding.

Eenmaal bij mij zijn we de voeding gaan doornemen; wat staat er bij Luka op het menu? Hij heeft het grootste deel van zijn leven op dure brokken gestaan en vervolgens 1x per dag een beetje KVV met een klein schepje van die brokken erbij. Vervolgens helemaal over op een ander merk dure brokken.

Ik heb uitgelegd dat voeding een belangrijke rol speelt. Hoe beter de kwaliteit van de voeding -lees; hoe beter het voer geschikt is voor dit individuele dier- hoe minder de lever belast wordt met “afval”. Functioneert de stofwisseling goed, dan worden veel ‘afvalstoffen’ geloosd via de ontlasting. Daarbij komt dat als je meer of te vaak koolhydraten binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft (verbruikt), dit ertoe kan leiden dat je insulineresistent wordt. Hoewel een hond al iets meer omnivoor is in plaats van een obligate carnivoor (zoals een kat) zijn er nog steeds heel veel honden die (grote) hoeveelheden koolhydraten niet goed kunnen verteren.

Wanneer je insulineresistent bent, dan is er niets mis met de alvleesklier die dit hormoon aanmaakt. Er is echter sprake van een te grote hoeveelheid insuline die niet meer wordt opgenomen door de cellen en daarom blijft rondcirculeren in het lichaam. Insuline is een groeihormoon en als de insulineresistentie lang genoeg aanhoudt, kan je zien dat er dingen gaan groeien die niet horen te groeien. Denk aan het ontstaan van cystes, bepaalde vormen van wratten, maar ook hielspoor (bij mensen) kan een symptoom zijn van insulineresistentie.

Verwijder je een talgbult (hetzij door laseren hetzij door middel van een operatie) dan haal je de oorzaak van het probleem er niet mee weg. En dat is nu juist zo belangrijk om tot een blijvend positief resultaat te komen.

Luka hebben we daarom op een nieuw dieet gezet dat inhoudt: vermijden van granen (gluten) en zetmeelproducten (dus ook geen mais of rijst). Hoogwaardige eiwitten (rauw vlees) in combi met een aantal keren per week verse groentes (gekookt of rauw gepureerd). En daarnaast een paar supplementen voor het herstel van zijn darmslijmvlies en ter bevordering van zijn wondgenezing.

Hier zie je de foto’s van Luka toen hij in februari bij mij in de praktijk kwam:

En hieronder zie je foto’s van Luka een paar maanden later. Hij zit letterlijk en figuurlijk veel beter in zijn vel; heeft meer energie, de schilfers zijn weg, zijn vacht glanst. Kortom: een tevreden hond!

  

Heb jij een hond met talgbulten en wil je meer weten? Bel of stuur een appje naar 06-19180248. Je kan ook direct een afspraak inplannen via de kalender op deze website.

Marielle