AQUATRAINING

Neem contact op

Aquatraining bij Het Reckveld

Het Reckveld heeft sinds maart 2018 zijn eigen aquatrainer voor honden. De aquatrainer is zelf gebouwd met als doel onze eigen hond Joe hier in te trainen. Joe heeft namelijk artrose in zijn linker elleboog. Vanwege de bouw van Joe, hij weegt ± 85 kg en veel massa zit op zijn voorhand, houdt hij zijn klacht helaas goed in stand. Door het lopen in de aquatrainer wordt een groot deel van zijn gewicht opgevangen door het water waardoor hij pijnvrij in het water kan bewegen. Dit is belangrijk zodat zijn lichaam de herinnering houdt aan hoe normaal bewegen behoort te zijn. Loopt hij buiten de bak (dus tijdens een wandeling of zich voortbewegend van A naar B) dan merk je dat zijn lichaam gaat compenseren; dus een korte pas op de pijnlijke poot wat wordt opgevangen door zijn goede poot snel bij te zetten. Ook de tegenovergestelde achterpoot (in zijn geval dus zijn rechter achterpoot) zal hij snel willen bijzetten om zijn slechte poot zo min mogelijk te belasten. Je kan je voorstellen dat dit compenseren belastend is voor zijn lijf. Mede daarom is het zo belangrijk om te blijven trainen.

Vanwege de artrose kan hij “op land” maar korte wandelingen aan. Lang niet voldoende om zijn spieren op peil te houden. Met de aquatrainer traint hij zijn spieren; goede spierkracht is belangrijk om zijn grote lijf te kunnen dragen. hoe sterker zijn spieren hoe beter.

Daarnaast is de warmte van het water weldadig voor overbelaste spieren en gewrichten. Het helpt zijn lijf te ontspannen. En het meest belangrijke: hij vindt het super leuk. Hij weet dat hij alle aandacht krijgt in die bak en dat hij lekkertjes krijgt. Dat maakt dat hij iedere keer met plezier de bak in loopt.

Jouw hond in de aquatrainer

Wil jij jouw hond ook laten trainen in de bak? Dat kan!

Ik bied het gebruik van onze aquatrainer aan voor honden die daar baat bij hebben. Denk aan oudere honden met gewrichtsklachten of aan jonge honden in de groei. Ik ben geen fysiotherapeut voor dieren, maar ben inmiddels wel ervaringsdeskundige. Wanneer je twijfelt of jouw hond met zijn of haar klacht wel geschikt is om te kunnen aquatrainen, neem dan contact op met jouw dierenfysio. Wellicht wil hij of zij jouw hond wel begeleiden tijdens zijn eerste trainingssessie bij Het Reckveld. Ook dat kan wat mij betreft. Mocht ik twijfelen of de aandoening van jouw hond wel geschikt is voor training in een aquatraining, dan zal ik  vooraf overleggen met een ervaren dierenfysio. Maar weet: ook gezonde honden kunnen lekker trainen in de bak!

De bak is groot (82 breed en 1.85 lang) maar dat wil niet zeggen dat een kleinere hond er niet in zou kunnen trainen. De breedte kan aangepast worden door zogenaamde drijvers links en rechts van de hond te plaatsen. Uiteraard kan de hoeveelheid water aangepast worden evenals de temperatuur.