Mijten mijden

U heeft een hond die allergisch reageert op van alles en nog wat en u besluit een allergietest uit te laten voeren. De kans is groot dat de huismijt positief scoort in deze test. U bent nu wellicht in de veronderstelling dat alle kleedjes de deur uit moeten en dat het probleem daarmee is opgelost. Dit is slechts voor een deel waar…

Er zijn verschillende soorten mijten: huisstofmijten en voorraadmijten. Hun naam danken ze aan de plaats waar ze het meest vertoeven, maar dat wil niet zeggen dat in huis alleen huisstofmijten te vinden zijn en voorraadmijten alleen in voorraden voorkomen. De mijten doen het goed in met name vochtige, slecht geventileerde huizen en bij een temperatuurtje tussen de 20 en 30 °C.

Echter, de voorraadmijt doet het ook prima bij een lage temperatuur (± 5 °C) en laat deze voorraadmijt nu voorkomen op o.a. honden- en kattenbrokken. Dus voordat u alle kleedjes en dergelijke de deur uit doet… neem ook de voeding van uw hond eens goed onder de loep.

Hoewel er op diverse Nederlandse sites wordt beweerd dat het op dit moment nog aan wetenschappelijk onderzoek ontbreekt om te kunnen zeggen dat het beter is om droogvoer te mijden bij voor mijten allergische dieren… in het buitenland zijn ze al een stuk verder op dit gebied en wordt het advies gegeven om geen brokken meer te voeren maar over te gaan op vers vlees. Dus nog een goede reden om over te stappen!

In de maanden mei/juni en september/oktober stijgt de luchtvochtigheid. Dit zijn voor de mijten gunstige periodes om zich te kunnen vermenigvuldigen. Juist in deze periodes is het belangrijk om een anti-mijtencampagne te voeren in huis.

Wat u eraan kunt doen:

  • Geen brokvoeding meer geven. Of, als uw voorkeur toch uitgaat naar het voeren van een brok, koop kleine hoeveelheden tegelijk (max 3 weken met 1 zak) en doe de brokjes over in een goed afsluitbare ton. Gooi de kruimels onder in de zak/ton weg; juist deze kruimels bevatten veel allergenen.
  • Vaak stofzuigen met een speciaal filter (hepa) en verwissel met regelmaat de stofzuigerzak. Mijten hebben een soort van zuignapjes aan hun poten waardoor stofzuigen alleen niet voldoende is om het mijtenprobleem aan te pakken, maar d.m.v. het stofzuigen ontneem je de mijt wel een groot deel van zijn voeding. Tip: zorg dat uw hond niet in de kamer is waar u stofzuigt en ventileer de ruimte goed.
  • Huismijten gaan dood bij temperaturen beneden de -20 °C en boven de 50 °C, dus kleedjes en kussenslopen wassen op 60 °C is een goed plan! Op deze manier gaan ook de uitscheidingsproducten van de mijten dood en dat zijn juist de allergie verwekkers. Een hondenkussen met een op 60 °C wasbare sloop is dus een must.
  • Vermijd stoffen speeltjes voor uw hond; mocht uw hond niet zonder z’n pluche troetel kunnen… was deze dan regelmatig (1x per week) op hoge temperatuur of laat deze een tijdje in de vriezer liggen.
  • Neem geen vloerkleden in huis of kies voor een kleiner kleed dat in de wasmachine kan (60 °C) . Een vloerkleed met de stoomreiniger behandelen kan ook, maar doe dit dan minimaal 1x per maand.
  • Laat uw hond niet in uw slaapkamer(s) omdat mijten een voorkeur hebben voor matrassen en kussens (onderzoek wijst uit dat de mens de meeste huidschilfers -eten voor de mijten- verliest tijdens het uitkleden en tijdens de slaap).
  • Probeer het aantal stofnesten in huis zo veel mogelijk uit te roeien en maak schoon met een vochtige doek.
  • Zorg ervoor dat de ruimte waarin uw hond zich bevindt zo min mogelijk stoffen bekleding heeft (overgordijnen, vloerbedekking, ligmatrasjes zonder wasbare hoes, kussens, stoffen bank, enz.).
  • Ventileer uw huis goed, ook in de wintermaanden en gebruik geen luchtbevochtigers.

Met deze tips creëert u niet alleen voor uw dier een prettiger leefomgeving maar slaapt u zelf vast ook een stuk beter!