Blauwe vlindererwt thee

Soms hoor je over een bepaalde thee en dan móet je die gewoon proberen. Voor mij was dit de blauwe vlindererwt thee. En de officiële naam (om niet te vergeten): Clitoria ternatea. Jawel..

Deze thee heeft een paar bijzondere eigenschappen:

  • Antioxidant: Vlindererwtenblad is rijk aan flavonoïden, die krachtige antioxidanten zijn en helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.
  • Cognitieve ondersteuning: Vlindererwtenblad kan het geheugen, de concentratie en het leren verbeteren.
  • Kalmerende effecten: deze kruidenthee heeft milde kalmerende effecten die angst en stress kunnen verminderen en de stemming kunnen verbeteren. Het bevat een groot gehalte aan tryptofaan en reguleert serotonine. Daarnaast reguleert het acetylcholine en bevat het L-theanine dat GABA verhoogt.
  • Verbetert het gezichtsvermogen: Vlindererwtenblad kan de gezondheid van de ogen ondersteunen dankzij het gehalte aan proanthocyanidinen, die de bloedtoevoer naar het netvlies helpen verbeteren en de ogen beschermen tegen schade.
  • Natuurlijke kleuring: Vlindererwt staat bekend om zijn intens blauwe kleurstof die kan worden gebruikt om dranken en voedsel op natuurlijke wijze te kleuren.
  • Bloeddrukverlagend: hoewel dit een fijne eigenschap is, moet je uitkijken als je al een lage bloeddruk hebt. Maak in dat geval de thee minder sterk.

Hoe te gebruiken:

Om Blauwe vlindererwt thee te maken, voeg je 1 tot 2 theelepels (ongeveer 2-4 g) gedroogde bladeren toe aan 250 ml kokend water. Laat de bladeren 5 tot 10 minuten trekken, zeef ze dan en voeg naar smaak honing of citroen toe aan de thee. De citroen kleurt je thee mooi paars. Neem een of twee keer per dag, naar behoefte. Drink je het in de avond, dan slaap je er waarschijnlijk lekker op.

Hier vind je nog meer leuke recepten: https://www.butterflypeakopen.nl/blog/

Geniet ervan!

Marielle