Gemmotherapie voor mens en dier
Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie, gebaseerd op bereidingen van embryonale plantenweefsels, die zich in een stadium van snelle celdeling of groei bevinden. Daarom wordt deze therapievorm ook wel Phytembryotherapie genoemd. De specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de verschillende preparaten, wijken af van die van kruiden en/of homeopathische geneesmiddelen. Het is daarom een mooie aanvulling binnen de complementaire geneeswijzen.
Verschil met Fytotherapie
Gemmotherapie is niet hetzelfde als fytotherapie. Het verschil zit in de gebruikte plantendelen en de bereiding ervan.
Voor de bereiding van gemmopreparaten worden uitsluitend verse plantendelen gebruikt die in de groeifase verkeren zoals verse knoppen, jonge scheuten, haarwortels en kiemen.
Deze zogenaamde embryonale weefsels bevatten niet alleen het gehele genetische programma van de toekomstige plant maar ook alle genetische informatie opgeslagen gedurende de evolutie van zijn geslacht. Zo bevat 1 enkele embryonale cel de gehele samenstelling en alle eigenschappen van de plant.
Ze bevatten naast heel veel genetische informatie mineralen, spoorelementen, vitaminen en andere stoffen als hormonen en enzymen in zeer hoge concentraties. Daarnaast bevatten deze embryonale plantendelen proteïnen die in het lichaam van mens en dier afweerproteïnen (immunoglobulines) kunnen beïnvloeden en daardoor een regulerende werking op de immuniteit uitoefenen.
Cellulaire werking
Een gemmotherapeutisch preparaat werkt op cellulair niveau;
- Het stimuleert de orgaanfuncties;
- Het heeft een milde maar krachtige drainerende werking door stimulatie van de uitscheidingsorganen;
- Het regenereert en remineraliseert diverse weefsels;
- Het heeft een ingrijpende werking op de immuniteit (preventie van functionele orgaanschade).
Denk hier maar eens over na: hoe bijzonder is het dat een 300 jaar oude olijfboom nog steeds elk jaar nieuwe vruchten kan aanmaken! Is er een ander organisme dat zoiets kan?
De levensduur van planten en bomen wordt over het algemeen bepaald door omgevingsfactoren en zelden door genetische beperkingen. Planten sterven zelden van ouderdom maar eerder door ziekte, droogte of omdat ze zo’n grote omvang bereiken dat hun eigen transportsysteem niet meer toereikend is. Dat laat zien hoe krachtig een plant of boom is.
Detoxificatie
Dagelijks komen we met circa 70.000 chemicaliën in contact. Een groot deel daarvan kan op natuurlijke wijze geneutraliseerd worden, omdat er orgaansystemen bestaan die ze afbreken en afvoeren. Maar er worden steeds nieuwere, sterkere en biologisch moeilijker afbreekbare stoffen aan deze lijst toegevoegd. Vetweefsel bevat wel 20-40 toxische stoffen. Die stoffen dringen ons lichaam binnen via voeding, de ademhaling en de huid. Daarnaast zijn er ook nog endogene toxines die gevormd worden door de stofwisseling. Onverteerde metabolieten en niet-afgebroken immuniteits’afval’ kan zich jarenlang opbouwen voordat de eerste symptomen van intoxicatie zich voordoen. Toxische stoffen verzwakken het immuunsysteem en kunnen veranderingen in het DNA veroorzaken met degeneratieve aandoeningen als mogelijk gevolg.
Gemmotherapie is een mooie therapievorm die een grondige, niet agressieve drainage bewerkstelligt op cellulair niveau en kan worden afgestemd op de aandoening die behandeld moet worden. Zo kan je bijvoorbeeld werken op hart en bloedvaten, op de luchtwegen, immuniteit, spijsvertering (en alle ‘losse’ onderdelen daarvan als mond, maag, darmen, slijmvliezen, alvleesklier, lever, gal), urinewegen, huid, hormonaal stelsel, beenderen/gewrichten/bindweefsel, ogen en zenuwstelsel.
Een gemmo-therapeutische behandeling kan al voldoende zijn om weer tot gezondheid te komen. Volstaat dit niet, dan is het lichaam door de gemmomiddelen ontvankelijker voor de opname en inwerking van andere medicatie (allopathisch of phytotherapeutisch of homeopathisch).
Praktijkvoorbeeld
Hier een praktijkvoorbeeld van onze eigen hond Billy-Bob. Hij ontwikkelde plots een fikse zwelling in zijn linkervoorpoot. Onduidelijk of dit van binnenuit kwam (door een loszittend stukje bot) of van buitenaf omdat zijn huid daar op ‘ligplekken’ dun/open was. Hij voelde zich er ook slecht bij; sliep veel en voelde warm aan. Ik heb overleg gehad met de dierenarts omdat ik bang was voor een bloedvergiftiging. Ik moest goed op zijn temperatuur letten. Ik heb gekozen voor een gemmomiddel op de acute infectie en heb dit ook als acuut gegeven (= vaker herhaald en hoger gedoseerd). Na 3x een dosis te hebben gehad, zag ik verandering in zijn situatie; Billy-Bob begon weer te lopen, wilde even naar buiten en de slaap die hier op volgde was een stuk rustiger. Ik heb hem lekker laten slapen en ’s avonds was de zwelling al veel minder. De ochtend erna was de zwelling helemaal weg.
Zwelling linker voorpoot | Zwelling achterzijde | Ochtend erna; zwelling geheel weg |
Wil jij weten wat gemme-middelen voor jou of voor jouw dier kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over.