Gluten

Gluten, wat zijn dat eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt.

Wellicht heeft u wel eens gehoord van coeliakie, een genetisch bepaalde glutenintolerantie. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.

Bij Ierse Setters komt een soortgelijke genetische intolerantie voor genaamd Gluten Sensitive Enteropathy. Wanneer deze honden tarwe eten of een andere graansoort waarin gluten voorkomen dan kan dit leiden tot gasophoping, opzwellen van de buik en diarree.

Maar uw hond hoeft geen Gluten Sensitive Enteropathy te hebben (en u geen Coeliakie) om toch last te hebben van de schadelijke effecten van gluten. Een minder herkenbare auto-immuun reactie op gluten kan leiden tot een wildgroei van chronische ontstekingen en die hersenen, hart, gewrichten en het spijsverteringssysteem aantasten. Het kan zelfs leiden tot een immuunreactie van het lichaam met subklinische (= nog niet waarneembare) hersenontsteking tot gevolg, resulterend in dementie op latere leeftijd.

Gluten worden in één adem genoemd met 55 aandoeningen bij mensen maar kunnen dus ook leiden tot diverse aandoeningen bij honden.

* ongewenste gedragsveranderingen
* auto-immuunaandoeningen
* IBD (inflammatory Bowel Disease)
* kanker
* vermoeidheid
* zwaarlijvigheid
* neurologische aandoeningen
* systemische ontstekingen
* schildklieraandoeningen

Onderzoekers schatten dat miljoenen mensen leiden aan een bepaalde vorm van gluten intolerantie zonder dit te weten. Bij honden en katten zou dit aantal wel eens net zo hoog kunnen zijn; hun spijsvertering is nu eenmaal niet aangepast aan het eten van granen.

 

Bron: Canine Nutrigenomics van W.J. Dodds