Katten & aluminiumfolie (Tom&Jerry syndroom)

Ooit al gehoord van het Tom&Jerry-syndroom bij katten? Het wordt uitgelokt door ogenschijnlijk onschuldige geluiden als ritselend aluminiumfolie of rinkelende lepels en zorgt voor plotse, epileptische aanvallen. Experts op het gebied van diergeneeskunde waarschuwen dat vooral oudere katten hier gevoelig voor zijn.

Katten horen geluiden op ultrasone frequenties en kunnen hierdoor gevoeliger zijn voor hoge tonen.

Onderzoekers aan het Londense University College hebben onderzoek gedaan; door honderden eigenaars van katten te bevragen, konden ze zich uiteindelijk toespitsen op 93 dieren die al minstens drie keer het slachtoffer werden van het zogenaamde Tom&Jerry-syndroom, genoemd naar de bekende tekenfilms waarin luide geluiden altijd een verrassende impact hadden.

Aluminiumfolie
Bij 82 van de 93 katten blijkt de grote boosdoener aluminiumfolie te zijn, maar ook metalen lepels, ritselende zakken, getokkel op een toetsenbord en rammelende munten of sleutels blijken op dezelfde verstorende toonhoogte te zitten.

“Het gaat om hoge geluiden, vaak relatief stil. Hoe luider en langduriger de toon, des te heviger zijn de epileptische aanvallen”, stelt Mark Lowrie. Mark Lowrie is een European Veterinary Specialist in Neurology verbonden aan het Davies Veterinary Specialists centre in Engeland.

Doof
Tot grote verbazing van de wetenschappers bleek de helft van de onderzochte katten te kampen met gehoorproblemen. “Dove” katten zijn echter niet ongevoelig voor ultrasoon geluid. “Katten die voor ons dus doof lijken, zijn dat eigenlijk niet helemaal”, aldus de wetenschappers.

FARS
De aandoening krijgt nu als officiële benaming ‘FARS’, kort voor feline audiogenic reflex seizures. Hoewel het biologisch mechanisme achter de aanvallen voorlopig nog onbekend is, stellen experts dat vooral oudere katten en Birmanen er vatbaar voor zijn. “FARS werd vroeger wellicht over het hoofd gezien omdat oude dieren vaak nog last hebben van andere problemen”.

 

bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/opgepast-met-zilverfolie-in-de-buurt-van-oudere-katten-bfba0740/