Nationale zaaidag voor bijen en vlinders

Op 22 april is het nationale zaaidag voor bijen en vlinders en Het Reckveld fungeert gedurende een week als voedselbank voor deze dieren.

Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 april – kan je een gratis zakje biologisch bloemzaad ophalen bij Het Reckveld. Je kan kiezen tussen een zakje van The Pollinators en een zakje van Het Reckveld. Eén zakje per persoon***. Je krijgt tips mee hoe te zaaien.

De bloemzaadjes van The Pollinators bestaan uit: boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, phacelia, komijn, dille, wilde malve, venkel en barnagie.
Dit is het befaamde en beproefde tübinger mengsel van de Bijenstichting.

De bloemzaadjes van Het Reckveld bestaan uit onder andere: iberis umbellata, tagetes patula, bellis perennis, achillea millefolium, calendula officinalis, allium schoenoprasum, linum perenne en gaillardia aristata.

Beide mengsels zijn speciaal gekozen om veel bijen en vlinders aan te trekken en bevatten zowel inheemse als uitheemse plantensoorten.

De discussie (terecht) over in- en uitheemse flora is de afgelopen jaren gevoerd bij The Pollinators en zij – en ik ook – vinden het belangrijk daar over na te denken en daar natuurlijk naar te gaan handelen. We zijn de laatsten die vreemde verstorende bloemen in een landschap willen uitzaaien. Beide mengsels zijn daarom goed geschikt voor je eigen tuin en/of balkon.

De komende jaren willen wij de mengsels meer en meer gaan vervangen door inheemse mengsels. Op dit moment is dat nog niet mogelijk vanwege het beperkte aanbod.

Strooi nooit bloemzaden uit in natuurgebieden! Zo voorkom je dat je de natuurlijke balans verstoort.

Veel plezier met je bloemzaadjes!
Mail je mij een foto van hoe jouw tuin of balkon tot bloei is gekomen? Foto’s kan je sturen naar [email protected]

*** De zaadjes kan je zonder afspraak tussen 10.00-18.00 uur ophalen uit het houten kastje aan het hek bij de parkeerplaats. Op = op dus wees er snel bij!