Rabiës vaccinatie

 

In Amerika zijn alle hondeneigenaren bij wet verplicht om hun dier iedere 3 jaar te laten vaccineren tegen Rabiës. Gelukkig hebben wij in Nederland hierin een vrije keuze en ben je alleen verplicht om je hond of kat te laten vaccineren tegen Rabiës indien je hem of haar meeneemt naar het buitenland. Je kunt dan kiezen voor een vaccin dat 3 jaar werkzaam zou zijn of je kiest een vaccin waarvan wordt gezegd dat het een jaar werkzaam is.

Immuniteitsduur

Er is geen wet die er rekening mee houdt dat de werkelijke immuniteitsduur minimaal 7 jaar bedraagt en vermoedelijk zelfs levenslang (studie door dr Ronald Schultz):

Table 1: Minimum Duration of Immunity for Canine Vaccines
Vaccine Minimum Duration of Immunity Methods Used to Determine Immunity
CORE VACCINES
Canine Distemper Virus (CDV
Rockbom Strain  7 yrs / 15 yrs  challenge / serology
Onderstepoort Strain  5 yrs / 9 yrs  challenge / serology
Canine Adenovirus-2 (CAV-2)  7 yrs / 9 yrs  challenge-CAV-1 / serology
Canine Parvovirus-2 (CAV-2)  7 yrs  challenge / serology
Canine Rabies  3 yrs / 7 yrs  challenge / serology
NON-CORE VACCINES
Canine parainfluenza  3 yrs.  Serology
Bordetella bronchiseptica  9 months  Challenge
Leptospira interrogans ser. canicola  ?
Leptospira icterohaemorrhagiac  ?
Borrelia burgdorfen  1 yr.  Challenge
Giardia  ?
Canine Coronavirus  Lifetime (whether vaccinated or not
vaccinated)
 Challenge / serology

Serologisch onderzoek laat dus zien dat ook de rabiësvaccinaties, hoewel het hier om een dood vaccin gaat, een veel langere immuniteit kent en we dus ook hier spreken van over-vaccinatie van onze dieren. In feite tijd om de wet aan te passen…

Vaccinatieschade

Ik heb het al eerder geschreven in een artikel: vaccinatieschade kan onmiddellijk na de vaccinatie ontstaan maar soms ook weken tot maanden later.

Reacties op vaccinaties komen vaker voor wanneer jouw dier meerdere vaccins tegelijk krijgt (denk aan de “cocktail”-vaccinatie die maar liefst 5-7 verschillende -bewerkte- ziekteverwekkers bevatten). Heel veel voor een lichaam om te behappen dus. Op de site van het LICG wordt ook nog eens geadviseerd om je hond een tweetal weken van tevoren te ontwormen zodat de vaccinatie ‘beter aanslaat’. Tsjaa… dan zorg je er eerst voor dat zijn lichaam ontregeld raakt door de chemische ontworming en vervolgens ontregel je hem nog meer door de vaccinatie(s) zelf.

Rabiës vaccinaties worden door de dierenarts vaak voor slechts € 10,00 aangeboden wanneer je deze tegelijk met een andere vaccinatie laat zetten. Onbegrijpelijk omdat juist een Rabiës vaccinatie ernstige bijwerkingen kent. Waarom zou je dan een extra risico nemen door het lichaam nog meer te belasten en te kiezen voor een combinatie van vaccins? Dus we geven onze hond én een cocktail met die 7 bewerkte ziekteverwekkers én we geven hem de Rabiësvaccinatie. Als adjuvantia voor Rabiës vaccins worden o.a. aluminium en thiomersal (= een neurotoxine) gebruikt. Het vaccin wordt vaak gelinkt aan klachten aan het immuunsysteem en het neurologische systeem. Zou er een verband zijn…?

In de praktijk

Een veel voorkomende reactie na vaccinatie is de fibrosarcoom op de plek van de vaccinatie. Daarom wordt bij katten de vaccinatie nog wel eens in de staart gezet zodat deze geamputeerd kan worden mocht er een fibrosarcoom ontstaan.. Ook bij honden komt de fibrosarcoom op de plek van de enting voor. De fibrosarcoom kan echter ook op andere plekken in het lichaam ontstaan omdat het aluminium in het vaccin door macrofagen in het lichaam wordt weggevoerd (als opruimreactie op de binnendringer).

Andere vormen van kanker worden ook gezien. Denk aan osteocarcoma’s, lymphoma’s en mastcel tumoren.

Een ander vaak gezien beeld na rabiës vaccinatie is het ontstaan van het ziektebeeld waarvoor je hebt laten vaccineren. M.a.w. de vaccinatie kan tot klachten leiden die sterk lijken op Rabiës. Dit beeld kan zelfs overgaan op het nageslacht dus we hebben het hier over een diepgeworteld probleem. Veel van deze klachten zijn gedragsklachten omdat het gedode rabiës virus in het vaccin hetzelfde doet als het virus zelf, namelijk neurologische schade veroorzaken.

Kortom…

De dierenarts zal je vertellen dat Rabiës vaccinaties veilig zijn. Uiteraard.

Maar met wat ik je net heb verteld, hoop ik dat je nadenkt over waar je voor kiest. Of in ieder geval dat je weet waar voor je kiest. En nu nog een nieuwe wet….