Vage buikklachten

Vage buikklachten: wat is er aan de hand?

Heb je last van vage buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, krampen of stinkende ontlasting? Dan ben je zeker niet de enige. Veel van deze klachten ontstaan sluipend, zonder dat je het direct doorhebt. Helaas worden ze vaak niet goed herkend of behandeld, waardoor je soms met een onbevredigend antwoord als “op papier ben je gezond” naar huis wordt gestuurd. Maar er is vaak wél iets aan de hand!

Een veel voorkomende boosdoener is een verstoorde vertering door onvoldoende enzymproductie.

Je spijsvertering speelt een cruciale rol in je algehele gezondheid. Als de functies van je maag, alvleesklier (pancreas) en galproductie achteruitgaan, kun je last krijgen van een heleboel klachten.
Denk bijvoorbeeld aan

  • Winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten
  • Gerommel en geborrel in je buik
  • Een gevoel alsof je eten blijft hangen en niet verder wil
  • Stinkende ontlasting met onverteerde etensresten
  • Pplakkerige ontlasting
  • Explosieve stoelgang met veel gasvorming
  • Schuimende ontlasting met slijmproppen
  • Vage buikklachten zoals krampen, steken of een zwaar gevoel.

Vaak denk je dat je maag de bron is van al deze ellende, zeker bij klachten als zuurbranden of een zwaar gevoel in je bovenbuik. Maar vaak ligt de oorzaak bij de alvleesklier. Deze produceert enzymen die nodig zijn om vetten, eiwitten en koolhydraten goed te verteren. En voor een goed functionerende alvleesklier heb je weer een goed functionerende maag nodig.

Als je maag niet genoeg maagzuur aanmaakt, of als je alvleesklier onvoldoende enzymen produceert, raakt je vertering in de knoop. Het voedsel blijft te lang in je maag, wat weer leidt tot fermentatie (gisting) en gasvorming. Dit maakt weer dat de maaginhoud – inclusief gassen – omhoog wordt geduwd, wat reflux veroorzaakt.

Het misverstand rond maagzuur

Veel mensen krijgen maagzuurremmers voorgeschreven bij klachten als zuurbranden. Maar in veel gevallen is dit niet de juiste aanpak. Zuurbranden ontstaat vaak niet door een teveel aan maagzuur, maar juist door een tekort wat de maagwerking vertraagt. Het voedsel blijft daardoor te lang in de maag, waar de voedselbrij kan gaan gisten en kan opstijgen. Het maagzuur is juist nodig om voeding goed te verteren waarna de voedselbrij richting de dunne darm kan gaan. Maagzuurremmers zorgen er dan voor dat je nog minder maagzuur hebt om je spijsvertering goed te laten verlopen.

Functie van maagzuur

Maagzuur (zoutzuur, HCl) zorgt ervoor dat het enzym pepsinogeen wordt omgezet in pepsine, wat nodig is om eiwitten af te breken.
Wanneer de zure voedselbrij (chymus) uit de maag in de twaalfvingerige darm terechtkomt, stimuleert dit de productie van het hormoon secretine. Secretine zorgt ervoor dat de alvleesklier bicarbonaat afgeeft om de zure brij te neutraliseren. Dit creëert een gunstige omgeving voor de alvleesklierenzymen om optimaal te werken.
Een onvoldoende zure maag kan de secretineproductie verminderen, wat de enzymproductie en -activatie in de alvleesklier negatief beïnvloedt.
Een goed gereguleerde pH in de twaalfvingerige darm is nodig om de enzymen van de alvleesklier (zoals lipase, amylase en proteasen) actief te maken en hun werk te laten doen: het verteren van vetten, koolhydraten en eiwitten.

Herken jij je in dit verhaal? Het kan lonen om je verteringsfunctie te laten onderzoeken en je voeding aan te passen om je maag en alvleesklier optimaal te ondersteunen. Je buik zal je dankbaar zijn!