Vuurwerk een feest of een ramp?

Laatst hoorde ik op de radio hoeveel geld er ieder jaar weer de lucht in wordt geknald. Beschamend vind ik, zeker als je mensen hier in Nederland in de rij ziet staan voor de voedselbank.
Wat mij betreft mag alleen al om die reden de vuurwerk-’traditie’ worden afgeschaft.

Niet in de tweede plaats voor alle dieren die bang zijn voor het geknal en geflits en gesis.
Leg ze maar eens uit dat er niets aan de hand is, dat het over een paar dagen weer rustig is. Ja inderdaad, een paar dagen.. ik heb nog geen jaarwisseling meegemaakt dat vuurwerk afsteken beperkt blijft tot die paar uurtjes na middernacht.

Een kat kun je nog een paar dagen binnenhouden, maar met je hond zul je toch moeten wandelen. En hoe vervelend is het dan als je net onderweg een paar kinderen tegenkomt die rotjes afsteken en die ook nog eens naar je auto gooien waar jij en je hond net in zitten. Om gek van te worden!

Gelukkig zijn onze dieren (op 1 na) niet bang voor vuurwerk. Rond middernacht loop ik altijd even naar de paarden toe om te kijken hoe het met ze gaat en onze hond gaat dan altijd mee naar buiten. We wonen buitenaf, dus dat durf ik wel aan (geen kans op rondvliegend vuurwerk). Hij ziet en hoort het vuurwerk, gaapt eens een keer en gaat dan weer naar binnen. Maar, 1 van onze katten daarentegen is wél bang voor het geknal. Niet alleen voor vuurwerk maar ook voor onweer. Bijzonder, want zijn broer, die exact hetzelfde leven heeft gehad, heeft die angst helemaal niet. Wij gaan exact hetzelfde met ze om en tóch zie je dat de één angst heeft en de ander totaal niet.

Natuurlijk begrijp ik dat wanneer er ooit eens een knal dichtbij is geweest, wanneer een dier ergens van geschrokken is en hij associeert die schrik met b.v. het onweer dat op dat moment plaatsvindt, dat dan een zaadje is geplant en dat een natuurlijke schrikreactie kan omslaan in angst en dat die angst uiteindelijk zal kunnen leiden tot een fobie. Maar ook wanneer er niets is gebeurd, kan het zijn dat het ene dier het in zich heeft om die angst te ontwikkelen, kijk maar naar onze kat. Het is dus een bepaalde gevoeligheid waar het dier mee op de wereld is gekomen.

En wat zou in jouw ogen nu beter werken? Alle prikkels weghalen zodat het dier niet meer hoeft te schrikken? Of is het beter om te werken aan die gevoeligheid zodat het dier van binnenuit sterker wordt en beter met die prikkels kan omgaan?

Misschien even een zijspoor: als je als mens hooggevoelig bent, dan kan het heel lastig zijn om te functioneren in deze wereld met veel straling, veel drukte, veel geluiden en veel visuele indrukken. Maar, deze wereld kan je nooit meer omkeren tot een wereld waarin we met paard en wagen over hobbelige keien gaan. Dus ja, het is beter om te werken aan de gevoeligheid van binnenuit.

Klassieke homeopathie is daar heel geschikt voor. Ik werk niet met een standaard vuurwerkpakket. Wanneer een hond heel erg bang is maar bij je op schoot wil kruipen om daar te bibberen en van jou dus heel veel bescherming vraagt, dan is hij niet gebaat bij een standaard middel dat vaak in een vuurwerkpakket zit (ik mag helaas geen middelen noemen). Ik kijk dan liever met jou naar hoe jouw hond in de basis is, hoe hij reageert in zijn angst en ga dan op zoek naar een passend middel voor jouw hond. Of kat. Of paard.

En ja, het zou beter zijn om al eerder met een homeopathische behandeling te starten. Je werkt immers aan de basis, aan de gevoeligheid die in het dier zit. Die gevoeligheid zal niet ineens weg zijn, dat heeft tijd nodig. Maar of je nu 4 weken voor de jaarwisseling zit of 4 maanden, mijn advies is: begin ermee!

Tot slot nog even dit:

Er zijn helaas nog steeds middelen te koop waar Acepromazine (ACP) in zit. Deze middelen beloven rust en kalmte. Begin daar alsjeblieft niet aan. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren van je dier verslappen, hij kan zich letterlijk niet meer bewegen, maar de middelen doen niets aan de angst. Dus dubbel zo beangstigend voor een dier..

En wil je weten wat je zelf kunt doen om de jaarwisseling zo rustig mogelijk voor je dieren te laten verlopen, lees dan dit artikel: https://www.klassiekehomeopathie.nl/homeopathie-tegen-vuurwerkangst-bij-huisdieren/

Marielle