Water- / zoutvergiftiging bij honden
Watervergiftiging (hyponatriëmie)
Misschien heb je een super actieve hond die graag zwemt. Nou, wat is er met dit warme weer leuker dan samen met je hond een dagje aan het water te zijn?
Let er wel goed op dat je hond niet teveel water binnen krijgt, anders loopt hij het risico op een watervergiftiging; wanneer je hond meer water binnen krijgt dan dat het lichaam kan verwerken, zorgt dit voor verdunning van lichaamsvloeistoffen, hetgeen een verschuiving in de electrolytenbalans veroorzaakt. Het overschot aan water breekt natrium af in de extracellulaire vloeistof (vloeistof buiten de cel).
Zodra de concentratie natrium in de extracellulaire vloeistof daalt (tot minder dan 135 mmol/l), vult de cel zich met water omdat het lichaam probeert de balans te bewaren. Dit leidt tot zwelling van cellen, waaronder ook de hersencellen.
Symptomen
Symptomen van watervergiftiging zijn o.a. :
- wankelende gang
- coördinatieverlies
- lethargie (extreme lusteloosheid)
- misselijkheid
- opzwellen van de buik
- braken
- grote pupillen / starende ogen
- bleke slijmvliezen
In hele ernstige gevallen zie je:
- benauwdheid
- flauwvallen
- toevallen
- coma
- sterfte
Dus mocht jij een hyperactieve hond hebben die het liefst de hele dag in het water balletjes apporteert, bedenk dan dat er bij het apporteren ook water mee naar binnen komt. En omdat je hond het warm heeft, zal hij willen drinken waardoor er nog meer water naar binnen komt. Een teveel aan water is al snel bereikt en ontstaat niet alleen als je hond uren in het water speelt of zwemt. Ook wanneer je hond graag naar het water uit de tuinslang hapt, kan een wateroverschot ontstaan.
Hyponatriëmie kan bij elke hond ontstaan, groot of klein, hoewel het risico voor kleine honden groter is omdat bij hen sneller een wateroverschot ontstaat. Ook honden met weinig lichaamsvet lopen meer risico omdat er minder weefsel is om het wateroverschot te compenseren.
Een hond van 10 kg drinkt dagelijks ongeveer een een halve liter water. Dat is een veilige marge (40-50 ml per kg lichaamsgewicht). Hierbij wordt geen rekening gehouden met beweging van de hond, temperatuur, voeding en eventuele medicatie.
Zoutvergiftiging (hypernatriëmie)
Wanneer je hond in zee speelt en/of zwemt en veel zeewater binnenkrijgt, loopt hij het risico op hypernatriëmie, een zoutvergiftiging, het tegenovergestelde van hyponatriëmie. Een verhoogde concentratie natrium (meer dan 145 mmol/l) staat gelijk aan een verminderde hoeveelheid extracellulaire vloeistof. Dit tekort aan extracellulaire vloeistof wordt aangevuld met vloeistof uit de cel, waardoor de cel krimpt. Dit is vooral merkbaar in de hersenen.
Vanaf 3 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Een eetlepel zout is ongeveer 15 tot 25 gram. Dus bij een hondje van 5 kg kan 1 eetlepel zout al ernstige gevolgen hebben.
Symptomen
Symptomen van een zoutvergiftiging:
- Rusteloos, prikkelbaar of juist sloom
- Spiertrekkingen / toevallen
- Verhoogde temperatuur
- Veel plassen en drinken
- Versnelde ademhaling en hartslag
- Hartritmestoornissen
Dus ga je een dagje naar zee met je hond, neem dan voldoende vers drinkwater voor hem mee zodat hij niet in de verleiding komt van het zoute water te drinken.
En geef je hond, of hij nu zwemt in de zee of in een binnenwater, altijd voldoende rust. Neemt hij die niet zelf dan ben jij er om hem in de gaten te houden en hem die nodige rust te geven.
En verder….: Heel veel waterpret gewenst!!