Feeling hot, hot, hot

In Nederland is het deze week tropenweer. Of je nu een zonaanbidder bent of niet, we kunnen er niet om heen. Waar we ook niet om heen kunnen zijn de recepten op internet voor zelf te maken honden- en kattenijsjes.

Honden- en kattenijsjes
En daar wil ik het even over hebben. IJsjes. Natuurlijk is het idee erachter leuk en de meesten van ons vinden het ook lekker om een ijsje te eten als het warm is, maar wat doet het lichaam als we iets heel kouds eten? De inwendige thermostaat gaat aan het werk om de koude voeding weer in balans te brengen met de lichaamstemperatuur. En wat gebeurt er dus: je krijgt het nog warmer door deze stijging van temperatuur.

De inwendige thermosstaat van honden en katten moet na het eten of drinken van iets kouds nog een tikkie harder werken omdat zij een lichaamstemperatuur van tussen de 38 en 39-39,5 graden hebben.

Los van de thermostaat: koud eten/drinken is niet goed voor de darmvlokken, aanwezig in onze darmen en die zorgen voor resorptie van verteringsproducten. Wat we niet willen, is dat ons lichaam bezig is met het regelen van de temperatuur wanneer we het voeden met eten en drinken, maar we willen juist dat de focus ligt op het verteren van voeding en het opnemen van nutriënten.

Gevolgen te koude voeding
Te koud eten en drinken heeft dus invloed op de mate waarin het lichaam in staat is om voeding te verteren en voedingsstoffen op te nemen. Niet goed verteerde voeding dat zich in je spijsverteringssysteem bevindt, kan leiden tot toxiciteit en verzuring wat weer gevolgen kan hebben voor de gezondheid van o.a. de botten. In feite kan je het zien als langdurige stress voor het lichaam (het lichaam moet continue zijn best doen om de voeding op de juiste temperatuur te brengen) en dit kan leiden tot o.a. (chronische) vermoeidheid.

Even nog een omweg: denk niet alleen aan ijsjes voor hond en kat, maar denk ook aan paarden. Hoe vaak gebeurt het niet dat als een paard flink heeft gezweet na inspanning of gewoon omdat het super warm weer is, er een tuinslang wordt gepakt en het paard met koud water wordt afgespoeld? De snelle afkoeling door het koude water maakt dat de bloedvaten in de huid samentrekken. Dat op zich is een gezonde reactie; als het koud is, hoeft er weinig bloed naar de huid toe en zo wordt kostbare warmte in het lichaam gehouden.

Als dat samentrekken heel snel gebeurt (dus bij heel koud water) dan stijgt de bloeddruk even heel snel en die snelle stijging moet het lichaam wel aan kunnen. En daarna regelt de inwendige thermostaat dat er weer extra warmte naar het gebied toe moet dat net is gekoeld. Dus als je spoelt, doe het dan met lauw water. Veel beter!

Moraal
Moraal van dit verhaal: geef je hond of kat voeding op kamertemperatuur (niet alleen wanneer het zo warm is als nu, maar altijd). Ze hoeven dan hun inwendige thermostaat niet hoger te zetten om de voeding op lichaamstemperatuur te krijgen en hun zo belangrijke darmvlokken blijven bespaard.