Hond met acute uitbraak van heftige huidklachten

Op 2e paasdag word ik gevraagd bij een hond te komen met een zwelling op zijn neus. De eigenaar denkt in eerste instantie aan een bijensteek, maar vreemd genoeg is de hond de hele middag binnen geweest. Maar goed, er kan binnen een bij of een wesp geweest zijn waar hij naar gehapt heeft en die hem gestoken heeft (foto 1). De volgende dag lijkt zijn neusbrug op een speldenkussen: sterk gezwollen met her en der druppeltjes helderrood bloed eruit (foto 2). De zwelling voelt sponsachtig aan. Nog een dag later zit de neusbrug onder de bloederige korsten (foto 3). Het beeld doet mij sterk denken aan Pemphigus, maar ook Leishmaniasis zou kunnen omdat dit een Griekse hond betreft; mogelijk is hij jaren terug gestoken door een zandvlieg en openbaart zich nu een infectie. De eigenaar stuur ik door naar de dierenarts voor nader bloedonderzoek. Het is dan dinsdagavond 18 april. Omdat het bloedprikken op dat moment niet lukt, wordt het bloedonderzoek uitgesteld tot vrijdag 21 april.

Vanwege de verandering qua beeld, verander ik ook mijn plan van aanpak. Op woensdag zie ik dat het hem veel energie kost, hij slaapt veel, heeft ook minder zin in eetlust. De oorschelpen gaan ook meedoen; aan de randen ervan ontstaan ook dikke bloederige korsten (foto 4). Donderdag lijkt hij het op te pakken; er is meer energie en hij heeft weer eetlust. De plekken breiden zich niet verder uit maar zijn neus ziet er vreselijk uit.

Vrijdag 21-04 wordt er bloed afgenomen; de dierenarts vermoedt leishmaniasis en stuurt bloed op voor verder onderzoek. Zelf onderzoekt zij het bloed op de werking van de nieren omdat leishmaniasis ook inwendige organen als de nieren kan aantasten; de nierwaardes zijn boven verwachting goed.

Zaterdag zie je heel duidelijk dat het proces omgekeerd is; zijn neus ziet er rustiger uit. Zijn ogen staan weer helder (foto 4). Daar waar de korsten loslaten (onbekend of hij ze eraf krabt of wrijft of dat ze er vanzelf afvallen) ziet de huid eronder er rustiger uit.

Dinsdag: de uitslag van het bloed is binnen: geen leismaniasis! Onbekend wat het dan wel geweest is, de dierenarts heeft niet laten onderzoeken op Pemphigus. Wat het dan wel geweest is? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Ik houd wel in mijn achterhoofd dat deze hond dit in zich heeft en dat hij goed en snel heeft gereageerd op de homeopathische behandeling.  Zijn neus is nog niet volledig genezen, maar hij is op de goede weg.

De foto’s zijn helaas niet allemaal even scherp; deze hond wilde overduidelijk niet op de foto met zo’n neus en geef hem eens ongelijk 😉

 

foto 1 / 17-04-17

foto 2 / 18-04-17

foto 3 / 19-04-17

foto 4 / 22-04-17

foto 5 / 24-04-17

foto 6 / 27-04-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij meer weten over deze hond, de symptomen en de homeopathische aanpak? Bel of mail gerust voor meer info: 06-19180248 of [email protected]