Vaccinatie 4.0

Ja, het is nodig… een “Vaccinatie 4.0”.

Gister stond ik namelijk weer verbaasd toen ik hoorde dat een dierenarts ONGEVRAAGD een L4 vaccinatie (Ziekte van Weil) in combinatie met een ‘cocktail’ (DHP) geeft bij een pup van ± 12 weken. 7 ziekteverwekkers ineens voor een onderontwikkeld immuunsysteem. De eigenaar komt hier pas achter wanneer ze thuis in het paspoort kijkt. Bizar toch! Stel je voor dat je voor een griepprik naar de huisarts gaat (nee) en er thuis achter komt dat je ook een tetanusinjectie hebt gekregen..

Het is helemaal bizar als je je bedenkt dat deze dierenarts niet gezegd heeft dat de eigenaar over 4 weken weer terug moet komen voor de booster L4.  Los even van alle vervelende bijwerkingen van dit vaccin, maar hoe zinloos is het om zo’n vaccinatie te zetten als er geen booster gegeven wordt?

De dierenarts legt achteraf uit dat dit standaard werkwijze is. “95% van de mensen die hier komen, weten niet wat de Ziekte van Weil is”. Is het dan niet de taak van de dierenarts om hier duidelijkheid over te geven? Om uitleg te geven van het hoe en het waarom?  Wat de voors en de tegens zijn? Of het ‘volk’ gewoon maar dom houden (dank Anouk) en stug die vaccinaties blijven geven?

Vaccineren op maat?

De website van deze dierenartsenpraktijk vermeldt: “vaccineren op maat“. Welke maat is overigens een goede vraag.

Verder las ik er dit: “Het op maat vaccineren bij de hond heeft nu dan ook een nieuwe wending genomen. Een aantal adviezen blijft gelijk. Zo dient uw hond jaarlijks tegen leptospirose (ziekte van Weil) gevaccineerd te worden, de werkzaamheid is nog steeds maar een jaar. Het vaccineren tegen kennelhoest, indien bescherming hiertegen gewenst is, dient ook jaarlijks te gebeuren.

Deze tekst wekt de suggestie dat je je hond ieder jaar tegen Weil moet laten vaccineren, terwijl dit geen moeten is. Het laten vaccineren van je huisdieren is in Nederland een vrije keuze. Gelukkig is het deel over de kennelhoestvaccinatie meer genuanceerd door de toevoeging “indien bescherming hiertegen gewenst is“.

Wat klopt er niet in dit verhaal?

Op een andere dierenartsensite las ik dit:

Na de geboorte krijgt een pup afweerstoffen tegen de belangrijkste hondenziektes via de moedermelk. Deze afweerstoffen beschermen de pup, maar ze worden langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk om een pup op 6 weken leeftijd te vaccineren, zodat hij/zij zelf antistoffen op gaat bouwen. Deze vaccinatie op 6 weken leeftijd wordt ook wel de ‘puppy-enting’ genoemd. Meestal gaat de pup op 8 à 9 weken leeftijd naar de nieuwe eigenaar. Omstreeks 9 weken leeftijd moet een pup zijn 2e pupvaccinatie hebben en omstreeks 12 weken leeftijd zijn 3e en laatste  pupvaccinatie. De volgende enting is op één jarige leeftijd.

Ja, het klopt dat de maternale bescherming afneemt naarmate de pups minder moedermelk gaan drinken. Maar het is geen vaststaand feit dat dit op 6 weken is. Daarom is het zo belangrijk dat juist die kleine puppen getiterd worden om te voorkomen dat ze gevaccineerd worden op een moment dat ze nog die antistoffen van mama hebben. Dan slaat een vaccin namelijk niet aan. Maar krijgen ze wel al heel jong allerlei hulpstoffen en adjuvantia in hun lichaam geprikt. De tekst van de alinea hierboven, wekt de suggestie dat vaccineren van puppy’s moet en wel op die en die leeftijd.

Wat ik hiermee maar weer wil zeggen: blijf altijd opletten en stel vragen. Het is kennelijk geen vaststaand gegeven dat jij tekst en uitleg krijgt van de dierenarts. Jij bepaalt wat er met jouw dier gebeurt!

Waarom eigenlijk?

Waarom ik dit onderwerp zo belangrijk vind? Misschien is het wel omdat ik als homeopaat voor dieren helaas vaak pas aan het einde van een heel lang dierenartstraject bij een eigenaar in beeld kom. Ik lieg niet als ik zeg dat het merendeel van mijn ‘patiënten’ een 20 pagina’s tellend dierenartsendossier heeft. En dan is het dier vaak nog jong. Ik schrik dan altijd van hoeveel medicatie er is ingezet, hoeveel vaccinaties er zijn gezet terwijl het dier daar tig keer per jaar komt met klachten.  Klachten waarvan je denkt: “dit dier kun je toch al lang niet meer gezond noemen”?

Ik zou zó graag willen dat eigenaren nu echt eens weten dat vaccineren helemaal geen moeten is, dat alleen gezonde dieren mogen worden gevaccineerd. Dat een vaccinatie niet automatisch betekent dat je dier 100% beschermd is tegen bepaalde ziektes. Dat dus..

Wil je meer weten over vaccinaties, hoe het zit met het immuunsysteem, welke vaccins er zijn, welke hulpstoffen er in zitten of meer info over titeren, kijk dan op de site www.dierenvaccins.nl 

Marielle